Selecteer een pagina
 

Introvert zijn en ondernemen

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Ik als introvert, merk dat de ondernemerswereld soms best wel gericht is op extraverte mensen. Je hoort en ziet businessgoeroes en -coaches veel waardevolle technieken delen over hoe je zichtbaar kunt worden om je bedrijf te laten groeien. Filmpje hier, live sessie daar, spreken op (online)events, webinars, podcasts en ga zo maar door.

Deze tips heb je vast wel voorbij zien komen en als je net als ik introvert bent, voel je misschien ook dat dit niet helemaal bij jou past… Het voelt ongemakkelijk of misschien vind je het zelfs eng.

Wellicht besluit je met een brok in je keel om het toch te gaan proberen. Maar… Deze manier van zichtbaar zijn past zó niet bij jou. Herkenbaar? De tips zijn ongetwijfeld goed, maar ze zijn lang niet altijd fijn voor mensen die zichtbaarheid lastig vinden en niet persé zélf in de schijnwerpers willen staan.

Als introvert heb ik best wat angsten moeten overwinnen, mezelf in het diepe moeten gooien en gaandeweg ben ik gaan groeien. Bij mij heeft dat ruim 5,5 jaar geduurd… Ik zie ditzelfde proces ook bij mijn opdrachtgevers, maar dan veel sneller omdat ze bepaalde stappen volgen. Hoe zij uitgroeien van starter naar expert – van bescheiden naar deskundig, en hoe zij daardoor kunnen groeien met hun bedrijf. Dat maakt mij onwijs trots.

Maar hoe dan?

Er is een manier om zichtbaar te worden, zonder te hoeven schreeuwen! Ik weet dat ik niet de enige ben die dat moeilijk vindt en ik deel graag mijn 3 tips om zichtbaar te worden op een manier die wél bij jou past.

 1. Onderscheid jezelf van je concullega’s en kies een doelgroep
  Als je je doelgroep kent, kan je dus veel meer gericht werken en ben je aantrekkelijker voor je klanten. Je hebt een passende oplossing voor hun specifieke probleem. En door dat op bijvoorbeeld je website te communiceren, zullen potentiële klanten sneller naar jou komen dan naar iemand anders. Het maakt jou uniek en ze voelen zich aangesproken!
 1. Branding die jouw expert-status onderschrijft
  IJzersterke branding creëert herkenbaarheid en zal bijdragen aan jouw professionaliteit en expert-status. Mits je dit professioneel aanpakt!

   

 2. Kies marketing manieren die goed bij jou passen
  Jezelf en je bedrijf promoten kan op veel verschillende manieren en het is daarbij belangrijk dat jij een manier vindt die bij jou past. Neem dus niet klakkeloos over wat iedereen om jou heen doet of wat alle marketinggoeroes zeggen, maar bedenk wat goed bij jou én jouw doelgroep past.

Ik weet zeker dat deze stappen jou gaan helpen. Zonder filmpjes, live sessies of andere dingen te doen die je liever niet wilt doen. Zorg ervoor dat je weet wie je doelgroep is, je branding en uitstraling professionaliteit uitstralen en dat je voor marketingmiddelen kiest die goed bij jou én jouw doelgroep passen. Dat zorgt ervoor dat je niet hoeft te schreeuwen om boven alle online geluiden uit te komen.

Klinkt dit als muziek in je oren? Weet dan dat ik jou kan helpen, door een professionele branding en uitstraling, zodat jij in je kracht kunt gaan staan en met trots je passie kunt uitdragen.