Selecteer een pagina
 

Waarom zelf een logo ontwerpen geen goed idee is

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Als je een bedrijf opzet, heb je een logo nodig om jezelf en je bedrijf te presenteren. Maar meestal is tijdens het opstarten van een bedrijf weinig tot geen budget en moeten er keuzes gemaakt worden. Zo ook de keuze of je een mooi en passend logo laat ontwerpen of dat je er zelf een maakt. In deze blog leg ik je graag uit waarom zelf een logo ontwerpen geen goed idee is.

Tijd en energie

Ten eerste gaat het je veel tijd en energie kosten. Je hebt zoveel ideeën in je hoofd, maar hoe kan je die nou verwerken in een duidelijk én professioneel logo? En hoe zorg je ervoor dat het een mooi professioneel geheel wordt en geen ‘net-niet’ logo?

Als je het écht goed wilt doen, zal je je moeten verdiepen in het ontwerpproces van logo’s. Je moet bijvoorbeeld ontwerpprogramma’s leren kennen en lettertype- en kleuronderzoek doen. Je kunt je voorstellen dat hier best wat tijd in gaat zitten, zeker als je hier nog geen kaas van hebt gegeten. Dit kan natuurlijk ook heel veel frustraties opleveren en vaak wordt het eindresultaat toch niet helemaal zoals je dat voor ogen had.

Waar ga je beginnen?

Daarnaast ben je je vast niet bewust van de ontelbare mogelijkheden die er zijn. In Word of PowerPoint heb je al toegang tot een heleboel lettertypes, maar wist je dat er nog veel meer lettertypes beschikbaar zijn. En misschien passen die wel veel beter bij jouw bedrijf dan de standaard lettertypes en maken ze je logo juist uniek.

En wat denk je van kleur. Hoeveel kleurencombinaties zijn er wel mogelijk of welke tinten passen het beste bij elkaar? Wat is de betekenis van kleur en welke kleur kan jouw boodschap juist versterken of ontkrachten? Allemaal dingen waar je als ‘niet ontwerper’ vast (nog) geen rekening mee hebt gehouden en dat is zonde…

Nog nooit aan gedacht

Als je je logo laat ontwerpen door een grafisch vormgever, krijg je ook nieuwe ideeën en inzichten. Vaak komt een ontwerper met concepten waar je zelf nog nooit aan had gedacht, maar wat eigenlijk wel heel tof is. Zoals een beeldmerk of een bepaalde kleurencombinatie. Ik krijg ook regelmatig een opmerking; ik wist helemaal niet dat dit ook mogelijk was!

Daarnaast zal een vormgever ervoor zorgen dat je het logo ook op verschillende formaten kunt gebruiken. Of dat nou om grote gevel belettering gaat of een visitekaartje. Je krijgt kwaliteit. Als je zelf je logo zou ontwerpen, ben je vaak beperkt in hoe groot je hem kan gebruiken of zal hij pixelig worden.

Professioneel overkomen

Als je professioneel wilt overkomen, is een goed logo erg belangrijk. Je hebt namelijk maar één kans op een goede eerste indruk. Bespaar dus niet op een logo en investeer in een professionele uitstraling. Een goed logo verdient zichzelf terug!

Ben je benieuwd hoe het ontwerpproces van een logo er bij mij uitziet? Lees dan hier verder. Of neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden of een kennismakingsgesprek!