Selecteer een pagina
 

5 tips voor als je een logo laat ontwerpen

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Waar moet je nou op letten als je een logo laat ontwerpen? Meestal is het best een investering dus dan is het wel zo fijn als het ook goed gaat komen. Vandaag deel ik 5 tips met je zodat je achteraf geen spijt krijgt!

Soms hoor je namelijk van die horrorverhalen. Iemand die een logo heeft laten maken, maar totaal niet tevreden is. Die alleen maar lage resolutie bestanden heeft ontvangen of dat ze achteraf een flink bedrag bij moesten betalen… Dit wil ik jullie besparen en met een paar tips kan je dit allemaal voorkomen.

1. Kijk goed naar het portfolio.

Een portfolio is dé beste manier om erachter te komen of je wel of niet wilt samenwerken met een bepaalde grafisch vormgever. Spreekt de stijl je aan, dan is de kans groot dat hij of zij voor jou ook iets kan maken wat je mooi vindt. Als je een heel sierlijk logo wilt met waterverf- en goudeffecten, maar het portfolio is vooral minimalistisch en strak. Is het misschien niet zo’n hele goede match…

2. Duidelijke afspraken.

Natuurlijk is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Vraag bijvoorbeeld na wat voor bestandsformaten je aan het eind krijgt. Je wilt natuurlijk niet voor alles dat je vervolgens wilt (laten) ontwerpen de logomaker vragen om de juiste bestanden. Zorg ervoor dat je een .EPS, PNG en JPG-bestand krijgt als je logo af is en bespreek dit van tevoren.

Ook is het handig om af te spreken hoeveel correctie rondes je krijgt en of je uiteindelijk alle gebruikersrechten over het logo krijgt. Het is niet handig als je toestemming moet vragen bij alles waar je je logo op wilt zetten.

3. Zorg ervoor dat je weet waar je bedrijf voor staat.

Als je een logo wilt laten maken is het best handig als je weet waar je bedrijf voor staat. Als jij dat namelijk niet weet, is dat voor een grafisch vormgever ook onmogelijk om te achterhalen. Je wilt een logo die de lading dekt en jouw bedrijf versterkt. Dus zorg ervoor dat je weet waar je voor staat. Alleen dan kan je ontwerpen verwachten die helemaal bij jouw en je bedrijf passen.

Denk hierbij aan je missie, doelgroep en wat voor emoties je wilt oproepen bij je doelgroep. Wil je vertrouwen en rust uitstralen, dan passen daar bijvoorbeeld hele andere kleuren bij dan bij een kinder-feestjes-entertainer. 

4. Stuur voorbeelden mee.

Wat ik als grafisch vormgever heel fijn vind om mee te werken is voorbeelden. Zoek dus op internet naar logos die je mooi vindt. Bijvoorbeeld qua kleur, lettertypes of algemene stijl. Dit kan een vormgever helpen om jouw voorkeuren in beeld te krijgen.

Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat een logo niet gekopieerd wordt. Een goeie vormgever zal dit nooit doen, maar die zal jouw voorbeelden in haar achterhoofd houden en er een heel mooi eigen concept van maken. Ga er dus ook niet vanuit dat je een exacte kopie krijgt en staar je vooral niet blind op 1 logo dat je persé wilt hebben. Sta ook open voor andere ideeën.

5. Bespaar niet op het laten maken van een logo

Ik heb het al eens eerder gezegd: “Als je een professioneel bedrijf wilt neerzetten,
werk dan ook met professionele mensen.” Probeer niet op een logo te bezuinigen. Een logo wordt het gezicht van je bedrijf en zal bijna overal terugkomen.

Er zijn ongetwijfeld manieren om voor weinig en mooi logo te laten maken… Maar wat jij wilt is een logo dat écht bij jou past. Niet een logo dat binnen 5 minuten is gemaakt omdat iemand tijd over had. Ze maar 20 euro betaald krijgen of ze je niet snappen en je taal niet spreken. Een goede vormgever verdiept zich in jou en jouw bedrijf om ervoor te zorgen dat ze een logo kan maken dat helemaal bij je past. Je zult misschien wat meer moeten investeren, maar je krijgt er zeker kwaliteit voor terug 😉

Ik hoop dat deze 5 punten je gaan helpen als je een logo gaat laten maken. Vergeet vooral ook niet dat het superleuk is om een logo te laten maken! Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het soms lijkt. Denk vooral aan het moment waarop je je logo te zien krijgt en je er helemaal blij van wordt! Daarna is het pas echt tijd om jezelf op de kaart te gaan zetten, waar je onwijs trots op kunt zijn.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om bij mij een logo te laten maken? Neem vrijblijvend contact met mij op via annemiek@bloom-graphics.com. Je kunt ook altijd een berichtje sturen op Facebook of Instagram! 🙂