Selecteer een pagina
 

Is Social Media nog wel van belang?

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Ik krijg deze vraag regelmatig. Het vertrouwen in Social Media en met name Facebook is aan het wegzakken. Je moet tegenwoordig hard werken voor likes en reacties en het bereik blijft verrassend laag. Waar doen we het nog voor?

De afgelopen tijd heeft Facebook een hoop veranderd aan de volgorde waarop content wordt getoond. Het organische bereik is steeds lager en hierdoor geven veel ondernemers het op. Ze denken dat Facebook marketing niet meer werkt. Ze posten niks meer of juist heel onregelmatig en stoppen daarmee als ze zien hoe laag het bereik is. Ze denken immers dat het toch geen verschil maakt. Ze stappen over naar adverteren op Facebook, of stoppen zelfs helemaal.

 

Facebook heeft een paar dagen geleden in een nieuwe update laten weten dat het nieuwsoverzicht weer gaat veranderen. Ze willen persoonlijke connecties versterken tussen vrienden en familie. Hierdoor zullen de posts van jouw zakelijke pagina minder getoond gaan worden. Ze gaan inschatten welke posts voor interactie en connectie zorgen, dus daardoor wordt het nog belangrijker om goed na te denken over wat je gaat posten!

Over de afgelopen paar jaar heb ik een hoop geleerd over Facebook. En gelukkig heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk het is om te blijven posten en zichtbaar te zijn op Social Media. Zelfs als je bereik niet groot is. Het gaat erom dat mensen je steeds langs zien komen en gaan herkennen.

Je moet er eerst voor zorgen dat mensen je vertrouwen. Je moet een band opbouwen met je volgers. En wie weet worden ze vroeg of laat dan ook je klant.

Naar mijn mening gaat het ook niet meer om het aantal likes op je pagina, maar de waarde van de likes die je hebt. Je kunt je voorstellen dat een pagina met 200 actieve volgers die geïnteresseerd zijn in wat jij doet, veel waardevoller is dan een pagina met 2200 volgers, waarvan het grootste deel geen interesse heeft.

In het begin van mijn ondernemerschap kreeg ik vooral opdrachten binnen via mond tot mond reclame. Mensen waren tevreden en maakten daardoor reclame voor mij binnen hun netwerk. Gelukkig gebeurt dit nog steeds, maar ik krijg ook steeds meer nieuwe klanten via Facebook. Dit zijn lang niet altijd mensen die liken en reageren, maar ik ben dus wel zichtbaar!

Daarnaast check ik bedrijven waar ik wat wil kopen altijd eerst op Facebook. Hebben ze goede reviews? Zijn ze actief? Dit is een soort van check voor mij of een bedrijf wel oké is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je zakelijke Facebook pagina (naast je eigen website) je online visitekaartje is.

Geef dus niet zomaar op! 

3 tips om gelijk mee te beginnen:

  1. Zorg ervoor dat je regelmatig waardevolle content deelt die voor jouw doelgroep relevant is. Alleen hierdoor ga je hun aandacht trekken. Verplaats je dus in je doelgroep en vraag je af wat zij interessant vinden en graag willen zien. Daarnaast stimuleert Facebook content dat voor interactie zorgt!
  2. Maak je posts ook persoonlijk. Mensen willen steeds vaker zaken doen met mensen i.p.v. bedrijven.
  3. Zorg dat je posts zijn vormgegeven in jouw huisstijl! Als mensen op je site komen en daar een hele andere stijl zien dan op Facebook, werkt dat verwarrend. Zorg ervoor dat je je huisstijl overal doortrekt. In je logo, visitekaartjes, flyers, website en dus ook in je Facebook posts.

Ga jij jouw zakelijke Facebook pagina (weer) tot leven wekken?